Ντάκος κρητικός

.

“ένα γρήγορο ,δροσερό και απολαυστικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως πρώτο ή ως κυρίως. Έρχεται από την μεγαλόνησο Κρήτη και κύρια υλικά του είναι το παξιμάδι, η τομάτα, η φέτα ( ή ξυνομυζήθρα) και το ελαιόλαδο .Μπορεί να εμπλουτιστεί με διάφορα μυρωδικά και να αναβαθμιστεί ,εμείς όμως θα κρατήσουμε την κλασσική συνταγή που εκφράζει την αρχική ανάγκη παρασκευής του. Μικρές παρεμβάσεις χωρίς να χαλούν τον χαρακτήρα του είναι πχ να αρωματίσουμε το ελαιόλαδο με λίγο βαλσάμικο , να προσθέσουμε κάπαρη , φρέσκια ρίγανη κτλ. Ένα σημαντικό σημείο είναι να βάλουμε τα υλικά όταν είναι να σερβιριστεί αλλιώς θα πανιάσει το παξιμάδι. Επίσης με την χρήση της Mala Peruviana δεν βρέχουμε το παξιμάδι και έτσι έχουμε πιο έντονη την φρεσκάδα της τομάτας. Μπορούμε βεβαία να χρησιμοποιήσουμε μόνο Mala Peruviana χωρίς να κόψουμε καρέ τομάτας από πάνω. Χρησιμοποιούμε τομάτα πιο πολύ ως διακοσμητικό στοιχειό γιατί ο χυμός της Mala Peruviana μπορεί από μόνος του να υποστηρίξει την παρασκευή ενός ντάκου.”

 Υλικά

  • 1 κρίθινο ντάκο ( 2 κομμάτια)
  • ½ μπουκαλιού Mala Peruviana red 500 ml
  • 1 τομάτα
  • 1 κουταλιά του γλυκού βαλσάμικο
  • 100 γρ τριμμένη φέτα ή ξυνομυζήθρα
  • Κάπαρη
  • Ρίγανη (αν έχουμε φρέσκια αλλιώς αποξηραμένη)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Ντάκος κρητικός Εκτέλεση

  Στήνουμε τα παξιμάδια στο σκεύος που θα σερβιριστούν  περιχύνουμε με την  Mala Peruviana και από πάνω κόβουμε σε μικρά κυβάκια την τομάτα. Αλατίζουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε το τυρί να πάει παντού, την κάπαρη και την ρίγανη ( αν είναι φρέσκια μαδάμε τα φυλλαράκια και διασκορπίζουμε). Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το βαλσάμικο και ψεκάζουμε πλούσια πάνω σε όλα τα υλικά. Σερβίρουμε άμεσα. Η Mala Peruviana θα ποτίσει σιγά σιγά το παξιμάδι και θα έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα συνδυασμού τραγανού και μαλακού ντάκου.

Preparation

Categories:

Share it to social

Top