Mala Peruviana Gazpacho

Mala Peruviana Gazpacho

Η τέλεια και γρήγορη κρύα σούπα της Ανδαλουσίας.

Η ανδαλουσιανή τοματόσουπα, που έφεραν στην Ισπανία οι Μαυριτανοί ή πιθανόν και οι Ρωμαίοι, έγινε δημοφιλής στη Σεβίλλη, γινόταν με μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς τομάτα, η οποία προστέθηκε στην συνταγή στα 1700, οπότε το γκασπάτσο είχε πια όλα τα ατού για να εξελιχθεί γαστρονιμικά.

Υπάρχουν διάφορες συνταγές πάνω στα βασικά υλικά, που παίζουν με τα λαζανικά και το ψωμί.

Η παραλλαγή Salmorejo της Κόρντοβα, που προσθέτει ζαμπόν/χαμόν Serrano και σφιχτά αυγά, όπως και πολλές νεωτερικές εκδοχές της σούπας, που το όνομα της αποτελεί πια όρο για τις κρύες σούπες, με προσθήκη φρούτων ακόμη και θαλασσινών.

Η παρακάτω συνταγή είναι πανεύκολη για να την κάνεις στο σπίτι και παραμένει κοντά στην κλασική συνταγή.

Έχει λιγότερο ψωμί (το οποίο μπορείς να παραλείψεις εντελώς, αν θέλεις), κάτι που κάνει το gazpacho πολύ ελαφρύ πρώτο πιάτο!

Υλικά
1 μπουκάλι 500ml Mala Peruviana
1/2 αγγούρι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (θα χρειαστείς και λίγο ακόμα, κομμένο σε κύβους για το σερβίρισμα)
1 κόκκινη ψητή πιπεριά
1/2 κόκκινο κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (θα χρειαστείς και λίγο ακόμα, κομμένο σε κύβους για το σερβίρισμα)
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
2 κουταλάκια του γλυκού χοντρό αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 gr κύβους ψωμιού πάχους 1 εκ. από χτεσινό ψωμί με προζύμι, χωριάτικο ή τσιαπάτα ή άλλο της επιλογής σου
2 κουταλάκια τοπυ γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλάκια της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 λάιμ, κομμένο στη μέση
Κρουτόνς για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Τοποθέτησε την Mala Peruviana, το αγγούρι, την ψητή πιπεριά, το κόκκινο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ψωμί, το ξύδι και το ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ και χτύπησε το μέχρι να γίνει όσο λείο σου αρέσει. Τοποθέτησε το στο ψυγείο και άφησε το να σταθεί και να κρυώσει για τουλάχιστον 60 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Μπορείς να προσθέσεις αλάτι και χυμό λάιμ σύμφωνα με τα γούστα σου. Θέλεις τόσο ξύδι όσο χρειάζεται για να έχει έντονη γεύση αλλά να μην υπερισχύει στα άλλα υλικά.

Σέρβιρε με κρουτόν και κύβους από κρεμμύδι και αγγούρι.

Top