Bloody Mary η βασίλισσα των classic cocktails
Ανατρέχοντας σε διάφορους τόμους και εγχειρίδια για mixologists, θα βρείτε πολλές ευφάνταστες και ενδιαφέρουσες ιστορίες που να αφηγούνται το πώς γεννήθηκε το διάσημο Bloody Mary. Σίγουρα ήταν από τα πρώτα cocktail με βασικό συστατικό τη βότκα που το κοινό αγκάλιασε τόσο ανοιχτά και γρήγορα. Αλλά προτού σας το παρουσιάσουμε διεξοδικά και σας δείξουμε και έναν εύκολο τρόπο να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι, ας ρίξουμε μια ματιά στις αξιοπερίεργες ιστορίες που το περιβάλλουν σχετικά με το πώς αυτό το ποτό έφτασε να κυριαρχεί σε κάθε κατάλογο των μπαρ του σήμερα.
Ξεκινώντας από την πιο «παράξενη», αυτή χρονολογείται γύρω στο 1550 στην Αγγλία, όπου και βασίλευε η Mary Tudor. To ποτό, λέγεται, ότι ήταν αφιερωμένο στη βίαιη φύση της, με τον χυμό τομάτας να αντιπροσωπεύει το λουτρό αίματος που προκαλούσαν οι πράξεις της όσο η βότκα, με το προσωνύμιο «νερό της φωτιάς», συμβολίζει τη βάναυση μεταχείριση των μαρτύρων πριν εκτελεστούν. Κι αν η παραπάνω ιστορία σας φάνηκε αρκετά μακάβρια ή δεν σας έπεισε, ας περάσουμε στην πιο διαδεδομένη που φέρει και περισσότερες πιθανότητες στο να είναι αληθινή.
Βρισκόμαστε στα «Roaring 20s» στο Παρίσι. Σε μία από τις πιο σπουδαίες καλλιτεχνικά περιόδους της πόλης, όλο το «enfant gâté» της τέχνης και της παγκόσμιας λογοτεχνίας έχει εγκατασταθεί στην Πόλη του Φωτός. Τα βράδια είναι ξέφρενα και όλοι πάνε από το ένα πάρτυ στο άλλο. Για να κάνουν ένα διάλειμμα και να «ξεκουραστούν» (ανάμεσά τους και οι Hemingway και Fitzgerald) επιλέγουν ένα νεοϋορκέζικου ύφους bar, το Harry`s Bar, πίσω από τον πάγκο του οποίου βρίσκεται ο Αμερικανός bartender Fernand Petiot. Ένα βράδυ καθημερινής, σε μια προσπάθεια πειραματισμού, ο Petiot αποφασίζει να αναμείξει σε ένα ποτήρι ίση ποσότητα βότκας και χυμού τομάτας και να το προσφέρει. Οι εντυπώσεις -αν και ανάμεικτες στην αρχή – θετικές.
Δέκα χρόνια περίπου αργότερα, η φήμη του cocktail και του bartender θα ταξιδέψει και πέρα από τον Ατλαντικό και συγκεκριμένα στο Manhattan. Στο διάσημο King Cole Bar του ξενοδοχείου St. Regis. Εκεί όμως, συνάντησε πιο απαιτητικούς και εκλεπτυσμένους πελάτες, γι’ αυτό το λόγο ο Petiot αποφάσισε να προσθέσει μερικές έξτρα πινελιές στο -μόλις δύο συστατικών- Bloody Mary. Worcestershire sauce, αλάτι σέλερυ, μαύρο πιπέρι, χυμός λεμονιού και tabasco sauce, ήταν αυτά που επέλεξε και προσέδωσαν μια πολύ πιο πικάντικη γεύση στο στόμα. Όσον αφορά το όνομα, αυτό μάλλον προήλθε από το saloon Bucket of Blood στο Σικάγο, όπου γινόντουσαν αρκετοί καβγάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε πολλά σημεία του αίματα, τα οποία καθάριζε μια σερβιτόρα με το όνομα… Mary.
Αρκετά όμως με το ιστορικό background. Ας περάσουμε στα ουσιώδη. Ένα καλό Bloody Mary απαιτεί υψηλής ποιότητας χυμό τομάτας, πικάντικα και όξινα στοιχεία που να βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους και πάγο που να λιώνει με αργό ρυθμό με σκοπό να μην νερώνει το ποτό. Ιδανικό για brunch και κατάλληλο συνοδευτικό δίπλα σε αυγά benedict και ομελέτα, ξεφεύγει από το πρότυπα των συμβατικών cocktails που μπορείς να τα απολαύσεις κατά βάση τις βραδινές ώρες. Ωστόσο, σε αρκετά bar πλέον θα βρείτε διάφορες παραλλαγές του όπου η βότκα αντικαθίσταται με τζιν, τεκίλα, ουίσκι, ρούμι και σάκε και τον χυμό τομάτας συμπληρώνουν η φράουλα, το παντζάρι, το μπαλσάμικο, η ελιά και η κάπαρη. Επειδή όμως αυτές οι παραλλαγές απαιτούν πιο προηγμένες δεξιότητες, εμείς θα σας αποκαλύψουμε ένα μικρό μυστικό για να απογειώσετε εύκολα και απλά το homemade Bloody Mary σας.
Όπως σας αναφέραμε και παραπάνω, μεγάλη σημασία παίζει ο χυμός τομάτας. Το μυστικό είναι στην ποιότητα και τη γεύση του. Και τη λύση σ’ αυτά τα δύο φέρνει ο χυμός τομάτας της εταιρείας Mala Peruviana. Σε τρεις διαφορετικές γεύσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Θέλετε μια πιο ουδέτερη γεύση στο στόμα; Το Dreat Red είναι η επιλογή. Σας αρέσουν τα μπαχαρικά και το τσίλι; Το Dreat Fire θα το απογειώσει. Εάν όμως θέλετε να προσθέσετε ένα έξτρα σύνολο πλούσιων γεύσεων με παντζάρι, καρότο και βότανα μαζί με την τομάτα, θα επιλέξετε το Dreat Earth. Με αυτές τις τρεις επιλογές εγγυόμαστε ότι θα πετύχετε την ένταση της γεύσης που επιθυμεί ο ουρανίσκος σας.
Homemade Bloody Mary
100ml Mala Peruviana Fire
50ml Vodka
10ml χυμό λεμονιού
Η γαρνιτούρα είναι απαραίτητη (φρέσκο σέλερι & rim στο χείλος του ποτηριού από καπνιστή πάπρικα και αλάτι θα δώσει άλλη διάσταση στο ποτό σας.