ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ & ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ από τον Βασίλη Καλλίδη

.

 

“Την Κυριακή 9 Μαρτίου, στις 20:00, η εκπομπή «Νόστιμη γη» επισκέπτεται την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Βασίλης Καλλίδης, την όμορφη Θεσσαλονίκη. Ένα επεισόδιο γεμάτο νοσταλγία που μας ξεναγεί στα μέρη που μεγάλωσε, από τα Λαδάδικα μέχρι τη Νέα Παραλία και την Επανομή συστήνοντάς μας τις αγαπημένες του λιχουδιές. Μοντέρνες ταβέρνες, αυθεντικές πιτσαρίες και πρωτότυπα μπαρ με…. φέτα, αλλά και διάσημες γεύσεις της Θεσσαλονίκης στα γρήγορα. Από τα παραδοσιακά τρίγωνα πανοράματος και το περιζήτητο μπουγατσάν και από γύρο στην Αριστοτέλους μέχρι τον μεταμεσονύχτιο πατσά. Ένα επεισόδιο με έντονo και το στοιχείο της αγροτικής παραγωγής, καθώς η εκπομπή επισκέπτεται καλλιέργειες με κριθάρι που προορίζονται για παραγωγή μπύρας. Ο Βασίλης μαγειρεύει κεφτέδες με σάλτσα μπύρας και τηγανιά από λουκάνικα για τους αγρότες και ετοιμάζει αυθεντική σκορδαλιά με ψωμί του τοστ, τηγανιτό μπακαλιάρο, ρολά σφολιάτας με μακεδονικό χαλβά κακάο και φρουτοσαλάτα με ταχίνι. Εν πλω για τους ψαράδες της τράτας φτιάχνει κοφτό μακαρονάκι με σουπιές.”

 ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):

Για τους κεφτέδες:

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 φέτες ψωμί του τοστ
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 αυγό
  • 7- 8 κλαράκια μαϊντανό
  • 1 φλιτζάνι Μπύρα AMSTEL
  • 2 κ.σ. Κρέμα Βαλσαμικού με Πορτοκάλι και λεμόνι KALAMATA PAPADIMITRIOU
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 γερή πρέζα Πιπέρι λευκό ΜΠΑΧΑΡ
  • ½ κ.γ. Ρίγανη ΜΠΑΧΑΡ
  • 1 κ.γ. Κύμινο ΜΠΑΧΑΡ
  • 1 γερή πρέζα Μπούκοβο ΜΠΑΧΑΡ
  • 1 γερή πρέζα Αλάτι ΓΛΑΡΟΣ Ψιλό
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

  • 6 κ.σ. λάδι από το τηγάνισμα
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 3 φλιτζάνια Mala Peruviana
  • 4 κ.σ. Κρέμα Βαλσαμικού με Πορτοκάλι και λεμόνι KALAMATA PAPADIMITRIOU
  • 1 γερή πρέζα Αλάτι ΓΛΑΡΟΣ Ψιλό

Για την Τηγανιά:

  • 2 Λουκάνικα Χωριάτικα ΒΡΕΚΟΣ
  • 2 λεμόνια
  • 1 γερή πρέζα Ρίγανη ΜΠΑΧΑΡ
  • Ελαιόλαδο

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ & ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ Εκτέλεση

    Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το κρεμμύδι περασμένο από τον χοντρό τρίφτη και το ψωμί μουλιασμένο και καλά στραγγισμένο. Βάζουμε στον κιμά χοντροκομμένο μαϊντανό, ρίγανη, κύμινο, μπούκοβο, λευκό πιπέρι, αλάτι, μπύρα και λίγη κρέμα βαλσαμικού με εσπεριδοειδή, μουστάρδα και αβγά. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε και πλάθουμε τους κεφτέδες μας. Περνάμε τους κεφτέδες από λίγο αλεύρι και τους τηγανίζουμε σε τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο. Βγάζουμε τους κεφτέδες με τρυπητή κουτάλα και αδειάζουμε λίγο από το λάδι.
Στο λίγο λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, λίγο νερό, αλάτι και λίγη κρέμα βαλσαμικού με εσπεριδοειδή και ανακατεύουμε γρήγορα για να δέσει η σάλτσα. Βάζουμε στη σάλτσα τους κεφτέδες για να πάρουν μια ελαφριά βράση.

Για την τηγανιά βάζουμε τα λουκάνικα κομμένα σε χοντρά κομμάτια σε τηγάνι που έχει κάψει χωρίς λάδι και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Όσο το τηγάνι καίει σβήνουμε τα λουκάνικα με το χυμό λεμονιού και λίγη ρίγανη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Ευχαριστούμε τον Alpha Tv Εκπομπή Βασίλη Καλλίδη “Νόστιμη Γή

Preparation

Categories:

Share it to social

Top